ALLEN & OVERY

The Milan branch of the international law firm Allen & Overy occupies one of the blocks of an architectural complex designed by Pietro Portaluppi in the centre of Milan and entirely redeveloped by Park Associati. Following the client’s specifications, office areas have been kept separate from client reception areas.

INFO

Location
Via Ansperto 5, Milano

Client
Allen & Overy

Project: 2018
Realization: 2019

Area
3.450 mq

Professional Services
Concept
Interior Design Project
Site Supervision
Artistic Site Supervision

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Alexia Caccavella, Giacomo Geroldi, Andrea Manfredini, Ciro Capasso, Federica Cocco (Wayfinding), Mario Frusca (Rendering), Stefano Venegoni (Rendering)

Consultants
Lighting Project
IN-VISIBLE lab, Varese

General Contractor
Cushman & Wakefield Design & Build, Milano

DL Plants
Tekser Srl, Milano

Electrical Plants
Milani SpA, Brugherio (MI)

Mechanical Plants
CTA Impianti Srl, Ponte San Marco (BS)

Suppliers
Lights
3F Filippi Illuminazione, Pianoro (BO)
Via Bizzuno, Milano
Vibia, Barcellona

Glass Partitions
VetroIN Srl, Castel Mella (BS)

Furniture
Unifor, Merate (LC)
Vitra, Weil am Rhein, D
La Palma Srl, Cadoneghe (PD)
Rimadesio SpA, Desio (MB)
Infiniti, Castello di Godego (TV)
Tacchini Italia Furniture Srl, Seveso (MB)

Coatings
Matteo Brioni Srl, Gonzaga (MN)
Kvadrat – Softcell A/S, Ebeltoft (Denmark)

Moquette
Ege Carpets Denmark, Herning, (Denmark)

Wooden Floors
Robertodepiero Parkett, Villach (A)

Marbles
Lithos Design Srl, San Pietro Mussolino (VI)

Carpets
Kasthall Tappeti, Milano

Green
Botanica Caremoli SaS, Milano

Photos
Andrea Martiradonna

Park Associati’s project aims to reclaim the basement, formerly used as a warehouse. The courtyard created by uncovering the yard’s floor is now overlooked by entertainment spaces and meeting rooms. Furnished with simple and essential elements, the different-sized meeting rooms are characterised by a minimalist yet welcoming design, the dark wood floors and the walls decorated in different shades of grey livened up by the strong magenta dashes of the seats. The rooms’ full-height windows overlook the wood-clad courtyard, which houses a pomegranate tree in its centre – another splash of colour that emerges from the surrounding stone-clad environment.

Amenity areas, a cafeteria, and a changing room area have been created on the ground floor overlooking the patio. The two reception areas, one in the client area, the other in the offices’ main entrance, are characterised by a simple division of spaces and minimal furnishings that play on the interaction between the neutral colors of the walls and the spare furniture. As a tribute to Portaluppi, portions of the reception counters were covered in polychromatic marbles, the Milanese designer’s favourite materials.

The offices occupy the first, second and upper floors. The interpretation of these areas follows the specifications of the client, who wished to go against the mainstream standards of traditional legal firms featuring closed offices aimed at guaranteeing maximum professional privacy.

The office layout designed by Park Associati combines the modularity of a contemporary space with the demands for elegance, flexibility and privacy that are the requirements of this type of activity. The fully glazed office space looks onto the two sides of the corridor that runs through the entire floor. Creating a dynamic and welcoming environment, the light-coloured walls and desks are combined with a lighting project aimed at ensuring well-being at work. The refurbishment of all the systems and the distribution of internal space have resulted in spacious premises full of light, transparency and comfort. The partition walls guarantee the soundproofing and privacy of the rooms.

The firm’s library is located on the side overlooking the sunken courtyard. Particular care was taken in planning this space, and the result is an environment that is both spacious and intimate. Books and manuals are housed in the full-height shelving covering the walls of the room’s two longest sides. Aligned along the centre, the tables for reading and consultation – also on screen – alternate with sofas. The resulting environment is perfectly suited to its function and conducive to concentration, a place where the light wood of the shelves, the dark table surfaces and the grey sofas combine to create a comfortable environment that almost feels like home.

Per migliorare la vostra esperienza sul sito Parkassociati.com, utilizziamo i cookies. Per accettarli, cliccare su "Accetta". Cookie Policy

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close