ARCO DELLA PACE

Large period double windows and salvaged friezes overlooking Parco Sempione in Milan and a discreet terrace for the most intimate dinners: two aspects of Park Associati’s refurbishment of an apartment in an early twentieth-century building.

INFO

 

Location
Via Pagano 2, Milan

Client
Private

Project: 2015
Realization: 2015 – 2016

Area
420 sqm

Professional services
Concept
Architectural project
Site supervision
Artistic site supervision
General co-ordination

 

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Alice Cuteri (project leader)
Andros Atzeni

 

Consultant

General contractor
Zappia restauri, Assago (MI)

 

Fornitori

Custom furniture
Tiziani Carpentry, Varese

Wall tiles and bathroom floors
Made a Mano, Caltagirone (CT)
Mutina, Fiorano Modenese (MO)

Cementine
Bisazza, Milano

Wallpaper
Miss Print, Ingatestone, UK
Santa & Cole, Barcelona (E)
Borastapeter, Boras (S)

Kitchen
Dada Cucine, Milano

Taps
Bellosta, Briga Novarese (NO)

Sinks
Simas, Civita Castellana (VT)

 

Photo
Andrea Martiradonna

The 420-square-metre surface area spreads among the spaces intended for the ‘public’ life of a family working in publishing – the gallery representing its beating heart, the extension of the study/fumoir with herringbone parquet connecting each area of the house, making it a fluid thoroughfare.

The green-hued accents and the large custom-designed bookcases usher guests from the entrance to the sleeping area with the intent of making the study of interiors unique and tailor-made. The simple, contemporary custom-made furnishings are in dialogue with the art collection in the living rooms and in the second study – both enjoying full natural lighting – where a perfect balance between design and art is achieved.

Characterised by ceramic-tiled flooring and geometric wallpaper, the kitchen and pantry area is highlighted by the dualism between the kitchen’s technological-contemporary style and the floor, with its traditional black-and-white design.

Finally, the remodelling of the sleeping area, aimed at solving space and equipment problems caused by previous interventions, has resulted in three large, comfortable, habitable rooms with as many dedicated bathrooms.