AZZATE

This residential complex is located on the outskirts of the municipality of Azzate and consists of two linear volumes laid out on two levels, connected underneath by a continuous basement, which houses the car parks and a number of commercial activities at its center. Finally, the project has redesigned the public spaces facing the street with new routes, parking areas and a linear fountain following the curve of the complex, which referes to the local spring water source. The creation of a municipal cycle path, a bus terminal and the renovation of an existing spring are planned as well.

INFO

Location
Via Piave, Azzate (VA)

Client
FIM Group S.p.A.

Project: 2007
Realization: 2008 – 2011

Area
5.200 sqm

Professoinal service
Concept
Architectural project
Site supervision

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Paolo Uboldi (Project Leader)
Danilo Annoscia, Andrea Dalpasso, Marco Neri, Marinella Ferrari, Pietro Pezzani, Fabio Calciati (Rendering)

Consultants
Site Supervision
Michele Tunici, Varese

General Contractor
Albini & Castelli, Induno Olona (VA)

Structural Engineering
Studio De Amici, Varese

Electrical Engineering
S.I.G.I.E., Varese

Hydrothermal Engineering
Zanzi & Fornasieri, Comerio (VA)

Photo
Andrea Martiradonna
Leo Torri

09_AZZATE
The different inclination of the two volumes is defined by the direction of sunlight and the possibility of framing the surrounding landscape of the hills. At a compositional level, the project combines a number of traditional themes with modern features such as the span roof punctuated with an irregular aperture system.

Plaster has been chosen for the surface of the walls, wood lamella panels for the basement, the verandas and the sliding window shutters, while zinc-titanium plates was the choice for the roof. The interiors of the apartments are designed according to different housing typologies in a wide variety of styles and dimensions.