CORSO ITALIA 23

Park Associati was part of the design team led by the Dutch practice MVRDV in the competition for the refurbishment and conversion for a new use of a building in Corso Italia in Milan. By referring to the original project, realized between 1956 and 1962 by Giò Ponti, Pietro Portaluppi and Antonio Fornaroli, the group’s objective was to create an architectural space that would meet the needs of work and contemporary urban life while maintaining a dialogue and continuity with the stylistic elements on which the original intervention was based.

INFO

Location
Corso Italia 23, Milano

Client
Allianz

Competition: 2017

Area
15.000 sqm

Professional Service
Concept
Architectural Project
Landscape Project
Artistic Site Supervision

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Alessandro Rossi (Project Leader)
Marinella Ferrari, Marco Siciliano, Lorenzo Merloni, Beatrice Gerli, Filippo Fagioli, Davide Pojaga, Marco Vitalini, Elena Ghetti, Alessia Serino, Fabio Calciati (Rendering), Mario Frusca (Rendering)

Consultant
Structural, Mechanical and Electrical Engineering
General Planning, Milan

Project Management
Generali Immobiliare Italia SGR S.p.A., Milan

Fire Consultancy
General Planning, Milan

General Contractor
Carron, Milan

Site Supervision, Construction Management and Health & Safety
Arcadis, Milan

LEED Certification
Rina Service, Genova

Photo
Andrea Martiradonna
Mario Frusca

The project envisages a drastic reduction of inefficient surfaces, which will be reabsorbed and transformed as part of the new layout of the architectural complex. The building’s new access will be moved from the underground parking to the basement, thus creating an open atrium that welcomes and distributes the flows from the outside to the inside of the building and vice versa.

Located to the sides of the courtyard, the main entrances lead to the upper floors and offices; amenities and meeting rooms are on the ground floor, to the atrium’s sides. The inner courtyard houses two new transparent spaces with a multifaceted and crystalline cladding; one of these spaces will house an auditorium and will host temporary events and vernissage, while the second will be the building’s main access point.

The façade of the block overlooking Corso Italia will be replaced by glass curtain walling, while the original casing within the courtyard will be maintained. A new transparent space is envisaged on the roof of this block, slightly offset and overhanging, that will host smart working areas, a bar with restaurant and a meeting room overlooking the city.

The large veranda will be bounded, on the two long sides of the building, by hanging terraces with greenery. The technical rooms will be moved from the roof to the basement, and the top of the complex’s main block will be raised, becoming a transparent corridor, a long structure interacting with the city that will host offices, smart working spaces and meeting rooms. Indoor spaces will be defined by transparency, spaciousness and a pleasant quality, to create work environments characterised by comfort.

Per migliorare la vostra esperienza sul sito Parkassociati.com, utilizziamo i cookies. Per accettarli, cliccare su "Accetta". Cookie Policy

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close