EXPO 2015 – ITALIA PAVILION

Park Associati’s proposal for the Italian Pavilion at Expo2015 competition conveys a far-reaching, energic and vital image. The Pavilion has been conceived as a suspended work of architecture, a container for the principal funcions required by the brief, with the flexibility typical of exhibition locations intended for a wide range of uses that can accomodate any form of installation within. 

INFO

Location
Expo Area, Rho (MI)

Client
EXPO 2015

Competition: 2013

Area
23.000 sqm

Professional Service
Concept

 

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Marco Panzeri (Project Leader)
Alexia Caccavella, Marinella Ferrari, Giacomo Geroldi, Elisa Taddei, Paolo Uboldi
Fabio Calciati (Rendering)

Park Associati’s proposal for the Italian Pavilion at Expo2015 competition conveys a far-reaching, energic and vital image. The Pavilion has been conceived as a suspended work of architecture, a container for the principal funcions required by the brief, with the flexibility typical of exhibition locations intended for a wide range of uses that can accomodate any form of installation within. The twenty towers/masts of variable diameter that pierce the building and reach a maximum height of 125 m. distinguish most clearly this architecture and constituting both, the supporting structure of the pavilion and soaring up to create a symbolic element.

03_EXPOPAD_R

The twenty columns/towers, together with the 23 m high container, have been conceived to proportionally represent in terms of height the area of the Italian regions and to project an image of Italy through a simple gesture, charged with assertive and positive elements in a succinct and symbolic message. This metal masts, cabled inside, derive from the production of structures for wind farms and can be reused  as supporting elements for future wind-turbines, to produce clean energy. As wind-turbine structures, the masts will produce in three months the energy consumed  by the entire pavilion during the Expo period. The actual pavilion  is a large square container, generating an open “piazza” at the base of the building, clad in a surface of lenticular film, reproducing a field of grass. A skin made up of aluminium uprights and extruded terracotta tiles with one side glazed and mirrored with PVD treatment, gives a particular bright and vibrant appearance to the elevations of the whole pavilion, as well as screening and protecting the indoor functions from direct sunlight.