GIOIAOTTO

A thorough philological analysis of Zanuso’s building, together with a new design direction concentrated on attention to detail, has endowed the spaces at Gioiaotto with a flexibility and internal brightness that is in keeping with contemporary architecture, supported by the prestige of a unique building that is very much part of Milan’s history.

INFO

Location
Via Melchiorre Gioia 8, Milan

Client
Hines Italia SGR

Competition: 2012
Realization: 2013 – 2014

Area
6.700 sqm

Energy Certification
LEED Platinum

The building originally known as ‘Residence Porta Nuova’ was completed in 1973 to the design of Marco Zanuso and Pietro Crescini. It is representative of a series of built projects realised in the Porta Nuova area and remains an important indicator of the architectural activity of that period.

Professional service
Concept
Architectural project
Site supervision

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Alessandro Rossi (Project Leader)
Alexia Caccavella, Marinella Ferrari, Marco Panzeri, Davide Pojaga, Elisa Taddei, Paolo Uboldi, Fabio Calciati (Rendering)

Consultant
Site Supervision, Structural, Mechanical and Electrical Engineering
General Planning, Milan

General Site Supervision
Studio Ing. Ceruti, Milan

Project Management
Coima S.r.l., Milan

Landscape Project
Land, Milan

Fire Consultancy
GAE Engineering, Turin

General Contractor
C.E.S.I Società Cooperativa, Imola (BO)

Health & Safety Management
General Planning, Milan

LEED Certification
Greenwich, Medolago (BG)

Photo
Andrea Martiradonna
Mario Frusca
Filippo Pagliani

Inside the floors, a large glazed section follows the horizontal structural grid, divided vertically into three. 

The same composition of the office area is repeated on the ground floor to increase the three-dimensional effect of the façade.

The rhythm of the glazing inside is highlighted by fins in extra-clear glass that increase flexibility by enabling the installation of mobile partitions as desired, while on the outside by the alternation of fins in extra-clear glass and coloured glass in light-grey. In front of the columns are boxes in micro-perforated bent-pressed steel.

The upper part, opaque and inclined, directs natural light onto the ceiling. The middle part, completely transparent and openable places the working environment in communication with the outside while the lower part alternates between filing cabinets adjacent to workstations and technical elements.

In the hotel part the rhythm of the existing windows is highlighted via the alternation of blades in transparent glass placed in discontinuity with the fins and timber boxes.

The entrance hall immediately presents a contrast between rough surfaces that refract and others that reflect the natural daylight and artificial lighting at night.

Gioiaotto was the first certified LEED Platinum building in Milan Leed Platinum certified Building.