LA SERENISSIMA

The building, designed in 1962 for the Campari company by the Soncini brothers, would have been considered modern and technologically advanced during its heyday. However, in its contemporary condition, many of its undeniably fascinating aspects have proved to be uneconomical, particularly in terms of energy saving.

INFO

Location
Via Turati 25-27, Milan

Client
Morgan Stanley Sgr S.p.A.

Competition: 2008
Realization: 2009 – 2012

Area
8.500 sqm

Energy Certification
LEED Gold

Professional service
Concept
Architectural project
Site supervision

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Marco Panzeri (Project Leader)
Alice Cuteri, Andrea Dalpasso, Marinella Ferrari, Stefano Lanotte, Marco Siciliano, Paolo Uboldi, Fabio Calciati (Rendering)

Consultant
Mechanical and Electrical Engineering, Site Supervision
General Planning, Milan

Project Management
ECHarris Built Asset Consultancy, Milan

Landscape Project
Marco Bay Architetto, Milan

Fire Consultancy
General Planning, Milan

General Contractor
Mangiavacchi e Pedercini, Milan

Health & Safety Management
PRO.JE.CO Engineering, Dalmine

LEED certification
Habitech Distretto Tecnologico Trentino S.c.a.r.l.

Photo
Andrea Martiradonna

2014
IQU (Innovation Urban Quality) Prize, First prize in the category ‘Architecture and the City’
IDA, Silver Prize in the category ‘Refurbishment’

2013
Rebuild (National Convention on rehabilitation and sustainable management of real estate), Third prize and Special Mention in the Category ‘Confort and Building Quality’

Park Associati redesigns the building respecting the original layout.

Particular attention has been paid to the façades system. By shifting back the perimeter façades of the building, it has been possible to gain overall floor space.

At the end of the whole process of redefining the façades, all of same style and height, it was decided to emphasize the overhang of the roof, adjusting it to the dimensions of the redevelopment.

The project proposes to recuperate volumes at the ground floor, to reassign its generous amount of unused space to commerce, but keeping part of the central green area, and to aim at a new distribution and increased flexibility of the internal office spaces.

The creation of a glass skin of variable modules is able to recompose, like a soft and transparent sheet, the new distribution of the spaces of the ground floor, now accessible via a single entrance.