LUXOTTICA DIGITAL FACTORY

Milan is enhanced by a new intervention of industrial architectural restoration aimed at accommodating the Digital Factory of Luxottica, a world leader in the eyewear market. Thanks to Park Associati’s retrofitting intervention, the complex becomes an open and flexible container where history, change and creativity find the ideal convergence ground.

INFO

Location
Via Tortona 35, Milano

Client
Luxottica Group S.p.A.

Project: 2017
Realization: on going

Area
9.000 sqm

Energetic Certifications
LEED Gold – New Costruction

Professional Service
Concept
Architectural project
Site Supervision
General Co-ordination

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Lorenzo Merloni (Project Leader)
Michele Versaci, Valeria Donini, Alessandro Bentivegna, Simone Caimi, Ismail Seleit, Marco Vitalini, Cristina Tudela Molino, Luna Pavanello, Sofia Dalmasso, Luca Pazzaglia

Consultant
Mechanical and Electrical Plants, fire prevention
ESA Engineering, Milan

Fire Prevention
ESA Engineering, Milan

LEED Certification
ESA Engineering, Milan

Lighting Project
ESA Engineering, Milan

Structures
MSC Associati, Milan

Façades
Deerns, Milan

Interior Design
Storage Associati

 Landscape Project
Arch. Marco Bay, Milan

Photo – Video
Mario Frusca

Paying the greatest attention to quality, using technologically innovative materials and seeking cutting-edge architectural solutions are the Digital Factory project’s focal points that take inspiration from Luxottica’s identity principles, while paying attention to the peculiar elements of the place and respecting the social fabric of the neighbourhood hosting the new structure. 

Park Associati’s project reinterprets the existing industrial building – formerly occupied by General Electric – by maintaining its main volumes and, above all, its character, with contemporary top quality additions both to the façade and inside.

The intervention emphasises the building’s original shapes and lines by eliminating any later internal additions and by adapting the building to contemporary safety and sustainability parameters, while preserving the excellent reinforced concrete truss design and enhancing the façade’s vertical shape.
Construction Site 2019

The casing is the result of technological and structural research aimed at lending the building the greatest transparency and indoor brightness. The daring and startling façade overlooking Via Tortona consists of a full-height glazed structure with vertical metal blades that bring to mind the sheds.

Construction site 2020
Transparency is reflected onto the internal spaces that are completely reinterpreted to accommodate the new functions: the showroom and some commercial spaces on the ground floor, and the Digital Lab – a high-tech innovation centre – on the first floor.
Designed by Park Associati in collaboration with Storage Associati, the interiors are bright and comfortable and benefit from green leisure and informal meeting areas – the internal garden on the ground floor and the green patios on the first floor.
The intervention follows a LEED quality and sustainability protocol, and is estimated to be awarded the “GOLD” class. The Digital Factory helps revitalize an area of the city that from suburban environment has been turned into a vital area, which is thus returned to the urban and social fabric.

Per migliorare la vostra esperienza sul sito Parkassociati.com, utilizziamo i cookies. Per accettarli, cliccare su "Accetta". Cookie Policy

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close