MONDADORI AGORÀ

“Agorà” is the name chosen by Mondadori’s employees for the new amenities space just opened in Segrate, at the historic headquarters of the publishing house, designed by Oscar Niemeyer. Park Associati’s project synthetizes a range of potential uses in 85 square metres, transforming the space into a versatile and flexible area characterized by its essential interior design and furnishing.

INFO

Location
Via Privata Mondadori 1, Segrate (MI)

Client
Gruppo Mondadori

Project: 2017
Realization: 2017 – 2018

Area
85 sqm

Professional service
Concept
Site supervision

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Alexia Caccavella (Project Leader)

 

Suppliers
Noise Barrier
Kvadrat, Milan

Carpentry
Ferrari Arredamenti, Milan

Lighting
iGuzzini Illuminazione, Milan

Floor
Artigo, Basiglio (MI)

Furniture
Arper, Milano

External sunblinds
Pratic Fratelli Orioli, Fagagna (UD)

Photo
Mario Frusca

An almost life-size birch wood covers the sound-absorbing panels surrounding the room. The bright yellow of the flooring’s uniform surface echoes the colour of the trees’ undergrowth.

Wall-mounted cabinets hide the technical equipment, so all the space is usable, and its division into three meeting areas is characterised by distinct functions: a room for presentations and streaming events, a table for informal meetings, and lounges for interviews.

The false ceiling with slats echoing the colour and texture of the wood houses the lighting system that lights the place uniformly and increases the feeling of lightness and warmth, also thanks to the contrast between the diaphanous, cold lines of the trees’ trunks and the solar warmth of the yellow.

“Agorà” is a meeting space but also a place of discovery. A surprising and unexpected shelter in the middle of a forest.

The client needed  a multifunctional meeting space for meetings with authors or books presentations,  streaming events and cultural moments aimed at a limited audience. Focusing  on wall cladding and colours, Park Associati created a simple, linear welcoming environment with a hint of eccentricity that surprises those entering for the first time, at the same time creating a welcoming and relaxing mood.