NESTLÉ HEADQUARTERS 

The building hosts the Nestlè Italy Headquarters in Milanofiori nord, Assago. The architectural design is based on an analytical approach to the articulated system of access to the Milanofiori Nord area, the pedestrian walkways and roads, climatic factors relating to the context and the goal of properly integrating the building into the overall Masterplan.

INFO

Location
Via del Mulino, 6, 20090 Assago (MI)

Client
Gruppo Brioschi Sviluppo Immobiliare S.p.A.

Competition: 2012
Realization: 2012 – 2014

Area
25.000 sqm

Energetic Certifications
LEED Gold – Core & Shell

Professional Service
Concept
Architectural project
Site Supervision

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Marco Siciliano (Project Leader)
Marinella Ferrari, Stefano Lanotte, Lorenzo Merloni, Marco Panzeri, Davide Pojaga, Alessandro Rossi, Elisa Taddei, Paolo Uboldi, Fabio Calciati (Rendering)

Consultant
General and specific Project Management
General Planning, Milano

Landscape Project and Outdoor Areas Management
Park Associati
Proiter, Milano

General Contractor
Milanofiori 2000 S.r.l., Milano

Security Coordination
General Planning, Milano

Space Planning
DEGW Italia, Milano

Common Areas Project and Interior Design
Park Associati
DEGW Italia, Milan
Redesign Studio, Milan

Leed Certification
General Planning, Milan
Greenwich, Medolago (BG)

Technical Coordination
Guido Levi

Suppliers
Concrete Structure
StructuresZemtech GmbH, Lana (BZ)

Curtain Walls
Focchi Spa, Poggio Torriana, (RN)

Terracotta Wall Cladding
Palagio Engineering, Florence

Ceiling Production and Placing
Mattarozzi Spa, Novate Milanese, (MI)

Carpentry
OCML, Costa di Mezzate, (BG)

External Flooring and Atrium
Bosisio Srl, Marmi-Pietre-Granito, Milano

Photo
Andrea Martiradonna
Simone Simone
Maurizio Bianchi

2015
The Plan Awards, First Prize in the category ‘Offices’
A+Awards, Finalist

2014
IDA Awards, Silver Prize

The entrance has been conceived as a continuation of the main pedestrian access from the South-West of the site, directly connected to the metro station, while service vehicles are directed to the opposite end of the complex to an area that is completely hidden by ground.

The main entrance hall is in direct visual contact with the internal courtyard and is flooded with natural light by a large, north-facing rooflight.

While the building appears compact and rational in plan, the elevations are articulated in a series of blocks allowing for a lighter and more fragmented composition.

The whole building is divided into a number of segments, ‘suspended boxes’ that vary in size and height. At certain points the composition is enriched with the addition of vertical blades in coloured glass that further articulate the volumes without affecting the level of transparency.

The raised part of the building is embedded into the ground in a natural way, the part corresponding to ground floor is externally covered by thin terracotta plates that could reach a length of over three meters with three chromatic variations of grey, disposed in different angles.

The courtyard, reserved for users of the building, relates to the external landscape and is conceived as is a place for relaxing and an important area for social interaction that enhances the quality of the environment.