PRICELESS MILANO

Priceless Milano is a temporary installation, a living unit designed to be moved around and placed on top of existing buildings in striking locations. The pavilion is thought  to be a sort of travelling gastronomic theatre, a ‘Carro di Tespi’ (travelling theatrical company), where leading chefs from all over the world are invited to show off their skills on a rotational basis at special cooking shows.

INFO

Location
Palazzo Beltrami, Piazza della Scala, Milan

Client
MasterCard in Collaboration with Banca Intesa

Project: 2014
Realization: 2015

Area
170 sqm

Professional service
Concept
Architetcural project
Site supervision

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Lorenzo Merloni (Project Leader)
Davide Pojaga, Elisa Taddei, Marco Vitalini, Marinella Ferrari, Riccardo Guatta Cescone, Fabio Calciati (Rendering)

Consultant
Event by
Fourward Events, Milan
Martino Crespi Eventi, Milan

General Contractor
Four Project, Paderno Dugnano (MI)

Suppliers
Lights
Flos Lighting, Milan

Chairs
Driade, Milan

External Furniture
Saporiti Italia, Milan

Appliances
Electrolux-Zanussi, Pordenone

Floors
Mirage Granito Ceramico, Pavullo (MO)

Photo
Andrea Martiradonna

2016 
Archmarathon, First Prize in the Category ‘Hospitality’
The Plan Award, Honor Mention
IDA (International Design Awards), Silver Prize in the Category ‘Other Design’

The travelling restaurant idea was conceived by MasterCard for Milan EXPO 2015 and for the “EXPO in città” project, the agency FourWard Events was managing all the activities held in the pavilion with the patronage of the municipality of Milano. The location chosen for the installation is the roof of Palazzo Beltrami, home of Intesa Sanpaolo Museum “Gallerie d’Italia” at Piazza della Scala, the heart of Milano.
The project presents a number of integrated features of varying degrees of complexity forming a sophisticated building programme that brings together architecture and interior design carefully created right down to the most minute detail. The aim was to create a distinctive but not over-imposing form that confronts rather than collides with miscellaneous urban surroundings.

The pavilion is covered with a perforated, press-formed, anodized aluminium skin in bronze/gold shades. The aluminium skin that rests on top of the restaurant units like a wing is held in position in the middle by 8 “invisible” supports.

This “sail” is designed to protect the structure against solar radiation, also ensuring conditions on the terrace below are comfortable: its broken-wing shape creates an overall sense of lightness and suspension.

Guests are involved in a unique food and view experience. For the occasion sliding walls can be used to separate the kitchen area from the dining area. The table lifts up to the ceiling and the space can be completely opened up.

The pavilion is open to the general public for bookings and can accommodate up to 24 seated guests around one single table (plus the restaurant staff) or, alternatively, 66 people standing for special events.

Window-doors providing access to the outside terrace have been placed along the longest sides of the dining area.