SALEWA HEADQUARTERS

The new headquarters of Salewa, one of the most important manufacturing firms in Bolzano, is integrated into the landscape at the point where the city of Bolzano meets the uncontaminated nature of the mountains.

As well as housing new work spaces, the building aims to provide a space of interaction and communication between the company and its network of suppliers, partners and clients.

INFO

Location
Via Waltraud Gebert Deeg 4, Bolzano

Client
Oberalp S.p.A.

Competition: 2007
Realization: 2008 – 2011

Area
25.000 sqm

Energetic Certification
Casaclima Work&Life

Professional Service
Concept
Architectural project
Site supervision

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi, Cino Zucchi
Elisa Taddei (Project Leader)
Alice Cuteri, Lorenzo Merloni, Marco Panzeri, Pietro Pezzani, Alessandro Rossi, Madoka Tomita, Giada Torchiana, Fabio Calciati (Rendering)

Consultant
Structures
Kauer & Kauer Ingenieure, Bolzano

Electrical and Mechanical Plants
Energytech Ingegneri, Bolzano

Site Supervision
Plan Team GmbH, Bolzano

Climbing Wall Consultant
Ralf Preindl, Bressanone

Artistic Intervention
Margit Klammer, Merano

Costs management
Studio Luraschi, venegono Superiore (VA)

Local Architect
Brigitte Kauntz, Bolzano

General Contractor
ZH GCC Spa, Sand in Taufers (BZ)

Façade
Stahlbau Pichler, Bolzano

Photo by
Andrea Martiradonna
Oskar Dariz
Alberto Sinigaglia
Fulvio Orsenigo

2014
Dedalo Minosse Awards, winner of ALA Prize

2013
EU Mies van der Rohe Award, mention

2011 
US Award, 2° Prize in the category ‘Architecture Workplace: Quality and Innovation

The Salewa headquarters is formed by a series of multifaceted slabs and towers, including a 50 metre-high structure which when built will be the tallest building in the city. The project combines an electro-coloured micro-perforated aluminium skin which protects the most exposed parts of the building with a large vertical glass covering.

The resulting visual effect is that of a rock crystal.

10_SALEWA

The interplay between the thin sheet metal-like pillars and the delicate protective layers frame the façades and underline the contrast between the invisible and visible areas.

climbing hall

The new headquarters represents a point of convergence between different elements of everyday life: from physical, social and communicative dimensions to work styles and leisure.

Situated in a particular geographic location, this complex represents a place of information exchange between the dense web of material and immaterial relations that constitute the life of a modern company.

hall
hall
offices
nursery