THE CUBE BY ELECTROLUX

The Cube – dining with a view – is a pavilion designed to house an itinerant restaurant commissioned by Electrolux.
Conceived to be placed in unexpected and dramatic locations, the pavilion has traveled through some of the major European Cities between 2011 and 2012, offering lunch and dinner for eighteen guests at a time.

INFO

Location
Bruxelles, Milan, London, Stockholm

Client
Electrolux Appliances S.p.A.

Project: 2010
Realization: 2011

Area
140 sqm

Professional service
Concept
Architectural project
Site supervision

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Lorenzo Merloni (Project Leader)
Alexia Caccavella, Alice Cuteri, Alessandro Rossi, Fabio Calciati (Rendering)

Consultant
Event by
Absolute Blue, Bruxelles

Logo, Texture Design
Studio FM, Milan

General Contractor
Nüssli, AG, Hüttwilen, CH
ZH, Campo Tures (BZ)

Mechanical and Electrical Engineering
Greenville, Milan

General Coordination and Structural Engineering
General Planning, Milan

Suppliers
Outside Lighting
I Guzzini, Milan

Inside Lighting
Zumtobel, Milan

Furniture
Driade, Milan

Hood
Max Fure, Villotta di Chions (PN)

Appliaces
Electrolux Home Aplliance, Stockholm
Electrolux Professional Appliance, Stockholm

Floors
FMG, Fiorano Modenese (MO)

Carpets
Kasthall Italy, Milan

Photo
Andrea Martiradonna

2011
IDA, First Prize in the Category ‘Other Architectural Design’

2012
AIT Award, finalist in the Category ‘Bar and Restaurant’

2014
Bar e Ristoranti d’autore National Prize, Special Mention

The Cube has been conceived as a module that can be put up and taken down relatively easily, one that suits all climatic conditions, even the most extreme, while always expressing the maximum in living comfort with its refined aesthetics and use of high-quality materials.

Dinner/lunch configuration
Event configuration

The interior of the Cube has been designed to suit different arrangements; the pavilion consists of a large open-planned space with a visible kitchen and a single large table that can be made to disappear by raising it up to the ceiling to form a lounge area for use after eating.

The total floor area of 140 sqm is divided between the open-planned space and a 50 sqm terrace. Inside, more highly advanced technological solutions can be found in the lighting, heating, sound system and of course, the kitchen equipment.

The construction has the lightness and versatility of a pop-up structure yet with the design complexity of a building. It uses materials that are highly innovative in terms of technology, eco-sustainability and energy saving as well as enabling constant re-use.

The pavilion’s lightness of form is emphasised on the exterior by its white colour and given a sense of movement through the use of an aluminium “skin” that has been laser-cut to create a texture with a geometric design that covers the whole of the outer surface.

The base of the building, slightly raised with respect to the ground, accentuates the idea of lightness and the cleanness of form that characterizes the entire structure.