THE PECCHI

The project to refurbish the central building of the office complex at Cassina dè Pecchi, in the northern outskirts of Milan, is part of the complete reappraisal of services for the companies present on the site, and also involves improving the spaces outside the complex that so far have been used exclusively as parking lots.

INFO

Location
Via Roma 108, Cassina de’ Pecchi (MI)

Client
InvestiRE SGR S.p.A.

Competition: 2016
Realization: 2016 – 2018

Area
6.500 sqm

Professional service
Concept
Architectural project
Site supervision

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Elisa Taddei (Project Leader)
Antonio Cinquegrana, Andrea Manfredini, Cristina Tudela Molino, Stefano Tagliabue, Fabio Calciati (Rendering)

Landscape Project
Arch. Paolo Uboldi, Milan

Consultant
Structures
CeAS, Centro di Analisi Strutturale, Milan

Site Supervision, Project Management
Starching, Milan

Plants Design and Work Direction
Tekser, Milan

Fire Consultancy
MCR INGG, Bovisio Masciago (MB)

Environmental Rescue
3DEARTHSCAN, Lecco

Acustic Rescue
Claudio Costa, Pozzuolo Martesana, Milan

Photo
Andrea Martiradonna

The building that is the object of retrofitting is given new spaces for catering, event areas with two new meeting rooms seating up to 25 and 99 people respectively, a fitness area, as well as new socializing and smart working spaces, with a view to becoming a pioneering example and a pole of attraction for new activities in the area.

While being centrally located with respect to the complex’s entrance, due to its configuration the building was isolated from the context. The project makes the structure more connected with the surrounding area by creating new access ramps leading directly to the canteen area on the mezzanine, whereas the services located in the basement open up onto the outdoor space, which is transformed into a green area surrounded by large trees.

The exterior of the building has also been the object of thorough refurbishment. The original stone cladding gave it an austere and stiff appearance, with few glass parts and many windowless areas. Thanks to a completely transparent façade system crossed by metal pilaster strips on the upper floors, now the building has a decidedly contemporary look. The masonry sections are painted in a stylish anthracite colour, although the prevailing feature is the transparent façade modulated – in the upper part – by the red and gray colouring of the glazed portions, as well as the rich dark grey of the pilaster strips. A terrace was created on the south-facing part of the first floor, an ideal place to stop for a coffee break or a snack.

The other guideline of the refurbishment is light. Thanks to the new layout, all services have been grouped into more compact blocks inside the building or in the basement, and the entrance opens onto a vast double-height environment, brightened by windows on three sides and by the large skylight on the ceiling.

The proposed space is a large white box, overlooked by a scenic staircase leading to the upper floor.

Clad with matt black-painted sheet metal, the stairway features Pietra di Vals stone steps that recall the materials used for outdoor flooring and is in deliberate contrast with the surrounding environment, invading space upwards.

By breaking the parallelepiped’s horizontal monotony, this presence becomes a form in its own right, a streamlined sculpture that is preponderant without being overwhelming.