U14 – MILANOFIORI OFFICE BUILDING

The analytical approach to the complex system of access routes, pedestrian walkways and roads, the local climatic conditions, as well as a close attention to the building’s integration into the general master plan led to the development of a structure formed by two interconnected wings and adapted to contain light and greenery.

INFO

Location
Milanofiori Nord, Assago (MI)

Client
Milanofiori 2000

Project: 2007

Area
10.050 mq

Professional service
Concept
Architectural project
Site supervision

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Marco Siciliano (Project Leader) 
Laura Cirrincione, Marco Neri, Marco Panzeri, Madoka Tomita, Paolo Uboldi, Fabio Calciati (Rendering)

Consultant
Site Supervision, Plants Engineering
General Planning, Milan

This office building opens up towards the south, in an almost sinuous embrace, so as to provide access to the system of pedestrian routes and green spaces that surround it.

Besides a necessarily flexible planimetric system, the frontage remains the focal point of the scheme. This is in fact conceived as a continuous surface, which consists of a technological strip that adapts itself to the different surrounding conditions. The skin of the building responds to the level of sunlight during different seasons in a constant search for energy efficiency.

Due to its ability to filter light and adapt to different situations, the building generates a high-quality working environment both, in terms of comfort and lighting.