URBAN CUBE

The project focuses on the retrofitting of a 1988 building,  located in the heart of the Bicocca Business District in Milan. The client intends the building to be used for office and co-working space.

The monolithic shape currently characterizing the building will be remodelled and livened up by double-height glass-enclosed terraces on the façade, in favour of a more transparent and airier structure. The large glass sections ensure brightness on all floors and a panoramic view of the city.
The project involves replacing the entire building’s existing casing. The two types of glass will shape large sections that, like oversized bow windows, will project differently from the façade livening up the building’s shape.

The press-bent micro-perforated painted sheet covering the external staircase and some of the glazed sections transforms the staircase itself into a constituent element of the project’s volumes, at the same time breaking up its excessively solid impact. This creates a new balance between mass and empty space, density and transparency. The building’s perimeters trace a new outline, a new geometry emphasised by the materials used.

INFO

 

Location
Viale Sarca 223, Milan

Client
AXA Investment Managers

Project: 2018
Realization: on going

Area
20.000 sqm

Energetic certification
LEED Gold – Core&Shell

Professional Service
Concept
Preliminary architectural project
Definitive architectural project
Artistic site supervision

Design team
Filippo Pagliani, Michele Rossi
Alessandro Rossi (Project Leader)
Matteo Arietti, Corrado Collura, Valerio Conti, Marinella Ferrari, Andrea Riva, Enrico Sterle, Davide Viganò, Marco Vitalini, Mario Frusca (Rendering)

Consultants
Project Management & Structural Engineering
J&A Consulting, Milan

Fire Consultancy
GAe Engineering, Torino

Mechanical and electrical Engineering
Coprat, Mantova

Executive and administrative project
Planimetro, Milan

Common and Outdoor Areas Design
Park Associati, Milan

Leed Certification
Greenwich, Medolago (BG)

Foto
Mario Frusca

The building will be practically surrounded by green areas, divided between the garden, the rooftop and the glass-enclosed terraces on each floor. Specifically, the green spaces on the ground floor will hide the outdoor parking area or will become variegated backdrops outlining the property. The bar’s garden will feature shrubs of various heights and small trees lining the walkways, providing shade around the seats positioned along the path.

The ground floor will be a common area shared by various possible tenants. Access to the building can be through a car drop-off area and a large revolving door for pedestrians. The double-height entrance gives access to a bar for internal use, meeting rooms and several amenity areas.

On the floors housing offices, the division of space into a modular grid allows it to be configured into either open-space or closed offices, thus guaranteeing the greatest layout flexibility.
The ninth and penultimate floor will be repurposed: by transferring the technical rooms to the two underground levels, additional office space will be created that will overlook the 850-square-metre terrace covered with sandstone flooring and lawn.